Шампионите на "Ботев" Пд от 1967 година: "В този ден валеше голям дъжд, но ни носиха на ръце"

14:34, 15 юни 17 25 683 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Областният управител Здравко Димитров посрещна футболистите от шампионския отбор на ФК „Ботев“ от 1967 година. Ботев Пловдив печели най-високото отличие в България  в най-оспорвания шампионат в историята, където всеки може да победи всеки и където факторът "домакинство" е без значение. "Канарчетата" побеждават като гост грандовете ЦСКА и Левски, а равносметката им на чужд терен изглежда впечатляващо с 6 победи и 6 равенства при еднакъв сбор от точки и като домакин, и като гост.

"В този ден валеше голям дъжд направо си беше градушка. Помня, че ни бяха дали по едно парче плат и ние си бяхме ушили костюми. По време на дъжда костюмите ни умаляха с една педя", спомни си днес един от големите нападатели на "канарчетата" Георги Попов-Тумби. "Но има нещо, което 50 години по-късно искам да уточня. Казваха ни "атомното нападение" с Чико даже и когато биехме с 1:0. Не бяха прави хората така, защото реално голямата работата за победата я вършиха хората зад нас-бековете и халфовете", добави още Тумби.

Легендарния Динко Дермевджиев-Чико сравни празненствата преди 50 години и сега, когато преди месец Ботев Пд спечели купата на България. "Сега беше различно. Постоянно се мислят нови начини за празнуване. Това с открития рейс с футболистите беше много добре. После като показаха купата от терасата на Община. Това ме накара да се върна в моето време, когато и ние вдигнахме купата", разказа Дерменджиев.

13 души от шампионския тим от преди 50 години присъстваха на награждаването. "При мен е златната книга на Ботев. В нея предлагам да запишем вашите имена, разбира се и на настоящите футболисти. Защото тези успехи трябва да се помнят от младите. Да знаят, че и преди тях е имало хора, които са били шампиони", обърна се към играчите областният управител Здравко Димитров.

На срещата стана ясно, че се подготвят тържества, с които през следващите години ще се отбележат шампионските купи и на "Спартак "ПД и на Локомотив ПД. През 2019 година се навършват 15 години от титлата на "черно-белите".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама