6 млн. лв. се предвиждат за ремонта на „Тракия“ между Пловдив и Бургас

14:50, 15 юни 17 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очаква се да бъдат одобрени и отпуснати от Министерски съвет 6 млн. лв. за преасфалтиране на активната лента на АМ „Тракия“ от Пловдив към Бургас, като ремонтните дейности са планирани да започнат от септември, след активния летен сезон. Това съобщи в Пловдив днес министърът на регионалното развити е и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че след въвеждането на смесената система с тол такса и електронни винетки ще има по-голям ресурс за подобряване на състоянието на пътната мрежа в страната.

"Част от пътните проекти на Агенция „Пътна инфраструктура“, които се финансират със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“, буксуват заради обжалвания на тръжните процедури. От 15 отсечки могат да стартират ремонти по три, а всички останали са в процедура по обжалване", допълни той и посочи, че работата по тях ще започне тази събота.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков участва в работен семинар на тема „Интелигентни градове“.  По думите му България е една от държавите-членки от ЕС с най-голям дял на финансирането за градско развитие.  Министърът подчерта, че  темата за умните градове е много актуална и събужда все по-голям обществен интерес. „Европейските градове, в които живее почти ¾ от населението на континента, са изправени пред нови предизвикателства, част от които са миграционен натиск, влошена градска инфраструктура, проблеми с околна среда, висока безработица. Българските градове също не правят изключение от общата картина. Именно заради това е необходимо да имаме обща визия за развитието на градовете и на регионите в Европа, вкл. и интегриран подход за градско развитие на европейско ниво“, отбеляза Нанков.

Развитието на градовете като интелигентни е динамичен процес, който е възможен с целенасочената политика на държавата, на инструментите по линия на европейското финансиране и на местните власти, каза още министър Нанков в отговор на въпрос, давайки  пример с икономическа зона „Тракия“ в град Пловдив, където за последните пет години са инвестирани над 1,1 млрд лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама