„От врата на врата“ събраха над тон и половина отпадъци в квартал „Коматево“

15:10, 16 юни 17 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Все по-добри резултати бележи пилотният проект за разделно събиране на отпадъци  „От врата на врата“ в квартал „Коматево“. Това отчетоха месец и половина след старта му директорът на Дирекция „Екология“ в Община Пловдив Василка Чопкова и директорът ОП „Чистота“ Иван Стоянов.

Те припомниха, че в началото на месец май на домакинствата в пловдивския квартал започна раздаването на 50-литрови жълти чували, в които да се изхвърлят отпадъци от пластмасови, метални и хартиени опаковки. Два пъти месечно – на точно определени дати и часови диапазон екипи на „Чистота“ събират напълнените чували. При 3-те досегашни събирания – на 3 и 17 май, както и на 7 юни, броят на чувалите е съответно 80, 200 и 340, което бележи увеличение от над 4 пъти.

Над тон и половина е събраният досега отпадък, който се извозва за сортиране и се предава на крайни преработватели за рециклиране. Първоначалните резултати са оптимистични за успешното приключване на проекта. Съществена заслуга имат както общинските еколози, така и ОП „Чистота“, които от самото начало на проектната идея на място осъществяват активно персоналното  информиране  и организиране на жителите на квартала. Директорите на двете общински институции Василка Чопкова и Иван Стоянов лично участваха в разяснителната кампания в „Коматево“ за ползите от разделното събиране на отпадъците. В резултат на това по собствено желание към проекта се включиха и хората от  жилищните блокове в квартала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама