МУ-Пловдив с лятно училище за родители на деца с вродени дефекти

08:58, 17 юни 17 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За втора поредна година МУ-Пловдив е домакин на уникалното за страната училище-семинар за пациенти с вродени дефекти на имунитета. То започва днес в  почивната база на Университета в Цигов чарк на 17 юни. Този път групата обучаващи се е от родители на деца с първични имунни дефицити (ПИД).

Мероприятието се организира и от Българската Асоциация по Клинична Имунология, както и от Експертният център за ПИД при УМБАЛ „Александровска”-София. Родители на деца с ПИД, които се лекуват в педиатричните клиники на УМБАЛ „Александровска”-София и УМБАЛ „Св. Георги”-Пловдив ще бъдат запознати с основните функции на имунитета; инфекциите, съпътстващи ПИД; начина на хранене и профилактика на дефектите; опита на лекарите в България в диагностиката и лечението на заболяванията; възможностите за ваксинация; как да се преодоляват психологическите проблеми в семействата на болните деца, свързани с тези заболявания. Лектори са изтъкнати български имунолози и педиатри - проф. д-р Елисавета Наумова (национален консултант по имунология), доц. д-р Снежка Михайлова и д-р Невена Гешева от УМБАЛ „Александровска”-София, проф. д-р Мария Николова от НЦЗПБ-София, проф. д-р Виктория Сарафян, проф. д-р Мариана Мурджева и доц. д-р Мария Спасова от МУ-Пловдив, и други.

Информирането на родителите за особеностите на заболяванията на техните деца  е стъпка в комплексното лечение и профилактика на тези състояния и част от  образователните програми на МУ-Пловдив в полза на обществото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама