Най-играната опера в света се завръща в един нов спектакъл на Опера Пловдив

10:43, 17 юни 17 / Култура 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-играната опера в света – „Травиата” от Верди, се завръща на Античния театър в премиерна постановка в рамките на Opera Open 2017. Една от най-трагичните любовни истории, разказвани някога, оживява под режисурата на доц. Нина Найденова днес от 21 часа. Диригент на спектакъла е Иван Ангелов, който това лято чества 75-годишен юбилей. Маестрото за поредна година се завръща в Пловдив за фестивала Opera Open. Главните роли са поверени на талантливото сопрано Станислава Момекова и на гост-солистите с международна кариера Иван Момиров и Марчин Брониковски, който отбелязва 25-годишен юбилей на сцената.

Интерпретацията на доц.Нина Найденова избягва необузданата и сиропирана баналност, въпреки заложените вечни теми и конфликти в произведението: общество и личност, морал и праведност, експлоатация и експлоатирани, родители и деца, болест и живот, прегрешение и изкупление.  В пъзела от теми режисьорката се фокусира над „смирението” в различните му проекции и търсенето на път към него. Хореограф на премиерното заглавие е Боряна Сечанова, която освен с балета, работи  неуморно със солистите и хора на Опера Пловдив, за да пресъздаде е блясъка и суетата на разгулния Париж.

Ролята на Виолета е поверена на Станислава Момекова, която е позната на пловдивчани като Адина от „Любовен еликсир” и куклата Олимпия от „Хофманови разкази”. Талантливото сопрано наскоро се звърна от дълго турне в САЩ, където отново изпълняваше централната роля в „Травиата”. За ролята на влюбения Алфредо е поканен тенорът Иван Момиров, който е дебютирал едва на 21 години на сцената на Дойче опер – Берлин и вече има над 20-годишна кариера в едни от водещите оперни театри в Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама