3 пъти са намалели катастрофите на „умните кръстовища“ в Пловдив

14:03, 18 юни 17 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 3 пъти са намалели пътно-транспортните произшествия на 50-те кръстовища, които бяха модернизирани по проекта за устойчив градски транспорт. Разходите  за електроенергия на обновените светофарни уредби са спаднали от 270 хиляди на 130 хиляди лева , като с икономията са реконструирани още 11 светофара, които предстои да се включат в системата за управление на трафика. 

Това съобщи заместник-кметът по транспорт на Община Пловдив инж. Златин Велев пред представители на Европейската комисия, които посетиха Центъра за управление на трафика в града, който е сред обектите, реализирани с европейско финансиране по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. 

Златин Велев посочи, че благодарение на изградената по проекта 48 километра велоалейна мрежа се отчита значителен ръст на пловдивчани, които предпочитат по-екологичния алтернативен транспорт. Обясни, че за да се осъществи оптимално контролиране на трафика, кръстовищата са разделени на групи и и в различните части на града се управляват по различни методи. По булевардите те са синхронизирани и осигуряват зелена вълна в определено направление в зависимост от трафика в отделните часови пояси. Същевременно има единични кръстовища със собствен цикъл на автоматично управление,  който се извършва чрез трафик-детектори. Чрез диспечерския център за контрол и управление на градските автобусни линии се подобрява качеството и на този вид услуга за гражданите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама