В Пловдив завърши проектът „Усети града”

18:12, 20 юни 17 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Успешно и при голям интерес премина проектът „Усети града – подготовка на водачи и реализиране на интерактивен маршрут”, финансиран от Община Пловдив, Дирекция „Култура и културно наследство”. Организатори са Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор” с партньори Философско-исторически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” и Национален център за рехабилитация на слепи – Пловдив.

Водачи в трите отворени и безплатни интерактивни маршрута „Усети града“ бяха 16 младежи, предварително подготвени в тридневното Обучение за водачи в интерактивен маршрут „Усети града”. Чрез умения за ориентация в градска среда те успяха да интерпретират културното наследство на Пловдив и по сетивен начин да го представят на зрящи и незрящи.  Интерактивните маршрути се преминават от най-малко двама души, един е в ролята на водач, а другият е воден със затворени очи. Водените могат да бъдат както зрящи, така и незрящи и да предизвикат сетивата си. С помощта на пътеводител водачът насочва и представя по сетивен начин културното наследство на Пловдив.

От сдружение „Медиатор“ обмислят нови маршрути в Пловдив и други градове в страната. Следващата инициатива на екипа ще бъде във Варна – Европейска младежка столица 2017, където през септември ще се проведе Интерактивна работилница за културно наследство „Усети града“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама