Тракия икономическа зона се превръща в модел за привличане на инвеститори

17:49, 21 юни 17 25 721 Шрифт:
Автор:

„Успешният бизнес модел на „Тракия икономическа зона“ съдейства за установяването в България на водещи международни компании и за разширението на съществуващи производства, което от своя страна е индикатор за добрите условия за инвестиции в България. Може да приложим успеха на зоната в привличането на инвеститори и в районите на Хасково, Кърджали, Стара Загора и Смолян. Там дори  могат да се използват терени, които досега са били управлявани от от Министерството на отбраната“, каза в Пловдив  министърът на икономиката Емил Караниколов. Заедно с областния управител  Здравко Димитров,  председателя на „Клъстър Тракия икономическа зона“ Пламен Панчев и кметът на Пловдив те представиха предимствата на търговската зона пред дипломати, които разгледаха заводите и компаниите в индустриалните зони на общините Раковски и Марица. На място делегатите видха примери за успешен бизнес и добро и развито производство.

„Тракия икономическа зона отдавна премина своя регионален мащаб. Това е най-голямото икономическо струпване в страната. Предизвикателствата през последните 20 години ни помагат днес да предадем опита си на тези, които искат да стартират подобни проекти. Това е прекрасен пример за успешната съвместна работа между много хора и институции“, каза Тотев.

В бъдещите планове е създаване на международни контакти с различни фирми. „В рамките на следващите месеци ще преминем през сертификация на клас А на някои от проектите ни, надявам се да получим подкрепа в инфраструктурната част, за да продължим с това развитие. С радост ще обменим опит и икономически делегации от всички международни страни за създаване на бъдещи планове с бизнеса“, допълни Тотев.

Предстои да бъде изграден образователно-квалификационен център, ориентиран към фирмите в зоната. Той ще бъде съвместен проект на общините от региона, ТИЗ и правителството.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама