Реставрираха най-старата запазена къща в Стария град в Пловдив

13:59, 22 юни 17 / Култура 25 1083 Шрифт:
Автор:

Началото на възстановителните работи беше дадено с така наречения Японски проект и е чудесен пример за приемственост между общинската администрация през годините. „Ремонтът е на стойност 1,6 милион лева, като до момента такива мащабни възстановителни дейности не са правени. Всяка година малко по малко, благодарение и на различните проекти, по които кандидатствахме и отпуснатите суми от Общинския съвет успяхме да възстановим къща Клианти - безценна ценност, която задължително всеки трябва да се види“, каза кметът Иван Тотев.

Снимки: Topnovini.bg

Къща Клианти е обект, който разказва историята на хората, които са живели тук. В нея има изрисувана уникална и богата художествена декорация, стенописи и орнаменти. Някои от елементите са с 24-каратов златен варак. Уникални са и таваните, изписани в старинен стил и алафрангата с пейзажи на Константинопол и Виена.

 „Къщата ще е на централно място като дестинация в Стария град и ще бъде един от най-посещаваните обекти. Надявам се ремонтът на Етнографския музей скоро също да бъде завършен и да започне ремонтът на Жълтото училище, за което вече има отпуснати средства. Промяната в Старинен Пловдив е вече видима и с проекти като този надскачаме нивото на Пловдив и се доближаваме на национално ниво“, допълни още Тотев.

Снимки: Topnovini.bg

Заслуга за цялостната реставрация имат арх. Румяна Пройкова, арх. Вера Коларова, арх. Кристина Станева, реставраторът Елена Кривошиева, изпълнителят Джовани Димитров. „Нашата работа носи много голямо удовлетворение и трудностите минават и заминават, крайният резултат остава. Щастлив съм, че мога да вляза в една къща, чиято реставрация сме завършили. Това е едно голямо постижение“, развълнувано заяви Джовани Димитров.

Снимки: Topnovini.bg

В къща Клианти може да се видят изящни рисунки, една от които се предполага, че е изглед на самата сграда, когато е построена през втората половина на 18 век. Първичната къща е съвършено различна от тази, която виждаме сега.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама