Асеновградските калинички се "венчават за слънцето"

12:28, 24 юни 17 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес отново ще се проведе най-автентичният за асеновградския регион обичай, свързан с Еньовден - обичаят Калиница. Той датира от най-стари времена и се прави единствено тук в Асеновград. Малките момиченца, пременени като невести, ще изпълнят старите станимашки улици и махали, за да донесат здраве и благодат на целия град.   Община Асеновград е организирала богатата програма, съпътстваща празника.  Мероприятията включват фестивал на сватбените оркестри, модерни сватбени атракции, сватбени изложби базар, тематични конкурси, състезания за публиката и много забавление.

Днес от 18.00 часа се открива изложба базар на атрибути, свързани със сватбената церемония и кулинарна конкурсна изложба „Сватбена пита“ в Градската библиотека. От 19 часа е първата Първата фестивална вечер. Тя включва изпълнение на сватбени оркестри от Ловеч, Македония и Северозападна България; Състезания за публиката - ритуални сватбарски танци на любими музикални жанрове- танго, валс, фолклор, модерни танци и др,  Ревю- конкурс за нетрадиционни и авангардни сватбени костюми – подводни, космически, исторически, от екзотични дестинации и др,  Конкурс за най-смешни сватбени клипове –ще бъдат излъчвани на екран на сцената в тъмната част на деня /след 21.00 ч.,  Представяне и дефилета на асеновградски модни къщи.

Утре, неделя е  от 19.00 часа започва Втора фестивална вечер с изпълнения на Оркестър „Феникс“, Пловдив, Оркестър „Колорит“, Хасково, Оркестър „Хебър“, Пловдив, Оркестър „Млади тракийци“, Раковски, Духов оркестър „Цариброд“, Димитровград, Сърбия. Оркестровите изпълнения са с конкурсен характер. Ще бъдат раздадени 3 награди: Награда за „Най-добър оркестър”; награда за „Най-добър инструменталист”; награда за „Най-добър певец”.Оркестрите и певците ще бъдат оценявани от жури.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама