Асеновград празнува Еньовден със своите "калиници"

18:47, 24 юни 17 25 989 Шрифт:
Автор:

Днес е Еньовден и по стара вековна традиция асеновградчани посрещат своите калиници или още слънчови невести. Тази година 502 малки момиченца шестваха из станимашките калдъръми, облечени с бели сватбени премени, а тяхната невинност благослови целия град и неговите жители. Подготовката започна още вчера, когато калинчиките оставиха нишани в Етнографската къща.

 

Това е много стар обичай, идващ от гръцките махали в стария Станимака. Калиница означава хубавица, малка мома, красавица. За такава се е избирало момиченце от 3 до 6-годишна възраст, което е от най-богатото семейство в квартала. Затова се е смятало, че благополучието на нейното семейство ще се пренесе върху всички останали в махалата.

Литийното шествие на момиченцата, пременени в бели рокли, стигна до към параклиса "Св. Богородица - Въведение" ("Калиничката"). По традиция там се води празничната литургия. В Асеновград образа на Калиница се отнася към този на малката Богородица, чието въведение в Храма е била, когато е била на три години.

 

Културната програма на Община Асеновград за празника ще продължи днес и утре с „Фестивал на сватбените оркестри и модерни атракции, свързани със сватбените тържества – Асеновград 2017 г.”. Той ще се излъчва онлайн на адрес: http://assenovgrad.com/news.php?id=4497

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама