В Пловдив замениха част от бедрената кост на онкоболна пациентка

17:47, 26 юни 17 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Индивидуално изработена ендопротеза замени част от бедрената кост на десния крак на 63-годишна пациентка на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Свети Георги“. Интервенцията се наложи, тъй като описаният участък е засегнат от метастазите вследствие на онкологично заболяване – белодробен карцином, който не подлежи на опериране. До момента в България единствено в София са извършвани 3-4 подобни операции. За първи извън столицата именно в УМБАЛ „Свети Георги“ на пациент е поставена индивидуално изработена колянна туморна ендопротеза. По-разпространният метод е ампутация на крака, припомни проф. Ставрев.

От бедрената кост, която е с обща дължина 38 см, са изрязани засегнатите от метастазите 14 сантиметра от долната част на костта и на тяхно място е ендопротезата. При операцията, продължила 4 часа, е приложена комбинирана анестезия – епидурална и спинална, разказа анестезиологът доц. д-р Маргарита Кадийска. Пациентката е останала в съзнание през цялото време, тъй като предвид водещото заболяване при нея – белодробния карцином, е била неприложима общата анестезия.

Ендопротезата е изработена специално за тази пациентка в Германия. Стойността й е 20 хил. лева, като НЗОК ще реимбурсира 2 700 лв. от тази сума, а останалите 17 300 лв. ще бъдат покрити от медицинската застраховка на пациентката, която работи в чужбина. В България подобно възстановяване на средства могат да получат само хората с допълнителни здравни застраховки към различни частни фондове, обясни проф. Ставрев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама