В Пловдив пак гледат делото срещу Ахмед Муса за радикален ислям

07:00, 27 юни 17 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Делото се разглежда за втори път, след като ВКС отмени присъдата на Пловдивския апелативен съд и го върна за ново разглеждане от друг съдебен състав. По повдигнатите спрямо подсъдимия Ахмед Муса Ахмед при първото разглеждане на делото апелативният съд му наложи общо наказание две години лишаване от свобода, а неговите съучастници бяха освободени от наказателна отговорност и им беше наложено административно наказание.

Припомняме, че той беше осъден от съда в Пазарджик за проповядване на антидемократична идеология и за членство в подобна организация, както и за проповядване на омраза на религиозна основа.

В първото заседание съдът назначи съдебно-техническа, както и комплексна тюркологична, арабистка и теологическа експертиза, която да установи различията в ислямската религия и същността на религиозните учения ханефизам, салафизам и уахабизам. Към настоящия момент обаче не се намират вещи лица, които да бъдат включени в състава на експертизата от съответните университети и БАН.

По изрично заявление на подсъдимия Муса, че не желае да се яви в съдебно заседание, тъй като присъствието му не е задължително, същият няма да бъде приведен от затвора в Пазарджик.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама