Пловдивски пожарникари: От небрежно изхвърлена угарка в сухата трева започват големи пожари

08:17, 29 юни 17 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От пожарната напомнят, че изгарянето на стърнища и слама, суха трева по слогове, крайпътни ивици и други площи е ЗАБРАНЕНО. При установяване на нарушения на изискванията за пожарна безопасност ще се налагат санкции на виновните граждани и длъжностни лица – по Закона за МВР и ПУД ЗМВР – от 100 до 2000 лева.  Освен това не трябва да се допуска палене на открит огън, тютюнопушене и паркиране на моторни превозни средства в площите с житни посеви и в непосредствена близост до тях от настъпването на фаза “восъчна зрялост” до окончателното прибиране на реколтата. Във връзка с пожароопасния сезон(2017) и настъпилите горещи летни месеци, от РДПБЗН-Пловдив напомнят, че с тенденциозното повишаване на дневните температури се създават предпоставки за възникване и бързо разпространение на пожари.

Тази година на територията на област Пловдив са засети площи с житни култури –над 630 000 дка. С цел обезпечаване нормалното протичане на жътвената кампания, служители от РДПБЗН гр. Пловдив извършват тематични проверки, защото земеделската техника трябва да се се осигурява с искрогасители и пожаротехнически средства за първоначално гасене.

За недопускане възникването на пожари РДПБЗН-Пловдив призовава стопаните на земеделски земи, физическите и юридически лица, имащи пряко и косвено отношение към жътвената кампания да не разрешават извършването на ремонтни дейности по линейните обекти(електропроводи, газопроводи и др.), преминаващи през житни площи, през периода от восъчна зрялост до прибиране на реколтата. Забранява се паркиране и ремонтиране на земеделска и транспортна техника в узрелите зърнени масиви, както и в близост до тях. Изключително опасни са и предприетите сред нивите огневи работи по земеделската техника. От особена важност е наличието на разорани негорими ивици около гробищни паркове, жп линии, сметища, газопроводи и други пожароопасни обекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама