Специалисти от КОЦ – Пловдив преглеждат безплатно в Ивайловград днес

09:15, 22 сеп 17 25 598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екип от Комплексния онкологичен център  - Пловдив ще извърши профилактични прегледи за ранно откриване на злокачествени тумори в Ивайловград на над повече от 200 души. Прегледите започват днес и ще продължат три дни. Ще обхванат няколко локализации – тумори на млечна жлеза, на женски полови органи, на щитовидна жлеза, кръвни, мекотъканни и кожни тумори. На място ще се превозят мобилни ехографи, предметни стъкла, микроскоп, контейнери за съхранение на материалите. Ще се вземат материали, които ще се транспортират и изследват в КОЦ – Пловдив. 
Това е второто посещение на екип на КОЦ в Ивайловград. Първият път беше в началото на септември като специалистите използват почивните си дни, за да преглеждат. Инициатор на доброволната акция е онкохирургът от КОЦ д-р Ваня Балева. Болницата в Ивайловград е затворена от години, тъне в пълна разруха и затова решихме да прегледаме повече хора, за които достъпът до медицинска помощ е много труден, уточни лекарката. Резултатите от изследванията, след първото посещение не са много добри и лекарите виждат като една от причините за това именно в съсипването на здравното заведение. 
Идеята на онколозите за профилактиката е тя да обхване целия Родопски район. Вече бяха направени прегледи в Златоград, като специалистите отново са ходили два пъти със своя техника и транспорт, а в началото на октомври групата ще посети и Девин. Профилактиката е била системна дейност на диспансера преди промените, но се занемари. Озовахме се в ситуация, когато пациентите идват в доста напреднали стадии от заболяването и вече е трудно да се окаже ефективна помощ. Хората се информират от интернет, което не е редно, подчерта д-р Балева.   Затова лекарите искат да възстановят методичната помощ,  колаборацията и връзките с колегите си, както и да научат пациентите да търсят лекар навреме.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама