Заместник областните управители на Пловдив се срещнаха с извънредния и пълномощен посланик на Кралство Дания

14:26, 28 ное 17 / Политика 25 543 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник областните управители на Област Пловдив Петър Петров и Димитър Керин  проведоха работна среща с извънредния и пълномощен посланик на Кралство Дания в Република България, Н.Пр. Сьорен Якобсен.

Г-н Петров поздрави посланика от името на областния управител Здравко Димитров, който в момента е отсъства страната, и представи бързото икономическо развитие на Пловдивска област през последните години, както и подготовката на града да посрещне домакинството на Европейска столица на културата през 2019 година. Г-н Керин представи Пловдив като университетски град и възможностите за съвместни програми за обучение на студенти.

Н. Пр. Сьорен Якобсен благодари за топлото гостоприемство и сподели, че е впечатлен от архитектурата и забележителностите на Пловдив.

По време на срещата бяха обсъдени въпроси, относно икономическото и културното сътрудничество между двете страни, както и възможностите за по-нататъшното им развитие. Посланикът заяви, че над 80 000 датски туристи годишно посещават България, но повечето избират Черноморието и за това ще се радва да презентира Област Пловдив като атрактивна туристическа дестинация.

Г-н Якобсен изтъкна, че в момента Пловдив има много добър шанс да се поучи от опита на датчаните, защото град Орхус, който е и негов роден град, е настоящата културна столица на Европа. Орхус е вторият по големина град, възникнал през 8 век като поселище на викинги, а днес 13% от населението, наброяващо около 330 000 души, са студенти. Темата на Орхус през 2017 г. е „Нека да преосмислим“ - чрез изкуството и културата градът иска да преосмисли предизвикателствата на утрешния ден. Целта е насърчаване на устойчивото развитие и окуражаване на гражданите да живеят, работят и участват в случващото се в Европа.

По време на срещата бяха обсъдени множество въпроси, касаещи възможностите за инвестиции от датска страна на територията на региона. Посланикът акцентира и на факта, че над 50 датски компании са инвестирали в различни сфери на родната икономика и този брой продължава да расте. Гостът и домакините обсъдиха възможността за установяване на по-тесни връзки между област Пловдив и Дания.

От своя страна областните управители посочиха възможностите за развитие на културния, историческия, религиозния, ловния, винения, планинския и спа туризма в региона, което ще допринесе за просперитета и на по-малките населени места.

Посланикът изрази изключителната си удовлетвореност, че има възможност да се запознае с възможностите на  региона, който е известен с богатото си културно и историческо минало.

Бяха коментирани и проблемите на ромската общност и начините за тяхното решаване чрез включването на етническите малцинства в културните и обществено-политическите процеси.

Н. Пр. Якобсен прояви интерес и към подготовката за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Заместник областните управители го увериха, че събития, свързани с ползите от членството ни в Съюза и бъдещото председателство се провеждат не само на територията на столицата, а и в по-малките населени места във всяка от областите.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама