Със “Сляпата Вайша” и премиера на филм за Стефан Данаилов откриват “Златен ритон” 2017

13:00, 16 дек 17 / Култура 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес се открива фестивала на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив.

Два филма ще бъдат представени на официалната церемония по откриването на фестивала. Първият от тях е анимационният  “Сляпата Вайша” на българския аниматор Теодор Ушев, който беше номиниран за наградите “Оскар” за късометражен филм.

Вайша не е като другите момичета; лявото й око вижда само миналото, а дясното – само бъдещето. Разногледите очи на Вайша й пречат да живее в настоящето и тя се озовава между две непримирими времеви плоскости.

На откриването на фестивала ще се състои и официалната премиера на  документалния филм “Монолог” на Ема Константинова и Георги Тошев, посветен на 75-годишнината на големия актьор Стефан Данаилов. “Монолог” ни среща със Стефан Данаилов “отблизо” във всички смисли – отвъд паравана на актьорската суета и в близък план. Стефан Данаилов се открива пред зрителя такъв, какъвто е. Той говори смешно, говори тъжно, говори със самоирония, говори искрено за събитията и обстоятелствата, които са го формирали като актьор и човек. Богатият архивен материал ни припомня някои от най-емблематичните му роли.

Като съпътстващо събитие на фестивала асоциация “Академика 21” и Институт за изследване на изкуствата - БАН ще организират кръгла маса на тема актуалната тема “Хибридно кино”.  В кръглата маса ще участват проф. Мая Димитрова, д.н., д-р Йосиф Аструков, доц. д-р Марин Дамянов, проф. д-р Емилия Стоева, доц. Петя Александрова, д.н., доц. д-р Радостина Нейкова, проф. д-р Надежда Маринчевска, гл. ас д-р Теодора Дончева, проф. д-р Михаил Мелтев, гл. ас д-р Деян Статулов. Кръглата маса ще се проведе на 17 декември от 10 ч. в зала “Пловдив” на Гранд Хотел “Пловдив.

Фестивалът на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” 2017 ще продължи до 22 декември.

 

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама