Жител на град Пещера не успя да убеди Районния съд в града, че намерените в дома му 2 869 литра алкохол без акциз са били за лична консумация. Мъжът неуспешно опита да обжалва наложената му рекордна глоба от 30 604,08 лева, съобщи "Дарик".

Къщата на пещереца била проверена по време на съвместна акция на МВР и митниците на 14 октомври 2016 година. В нея и прилежащи помещения били намерени десетки туби, бидони, бъчви и бурета с течност, миришеща на етилов алкохол. Стопанинът не представил документ за платен акциз за ракията, за която заявил, че е за лична консумация, варена в собствен казан, от собствена продукция плодове. Съоръжението за изваряване също се оказало незаконно и без регистрация.

За това собственикът е наказан с още една глоба от 1 000 лева, като е платил предвидените по закон 40% от стойността на съоръжението – 520 лева.

Според направените експертизи, пазарната стойност на алкохола пък е 36 192,10 лева.

В показанията си от досъдебната фаза мъжът твърди, че отглежда лозя, заедно с баща си и брат си. В дома им било традиция да се вари ракия. Имали 250-литров казан. В деня на проверката бил в процес на изготвяне на документ за разрешение. Свидетели го защитават, че не продава ракия, а намерените количества били правени в продължение на 20 години.

Пещерският районен съд потвърди изцяло наложеното наказателно постановление. Решението подлежи на обжалване пред Пазарджишкия административен съд.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно