Менда Стоянова: Казусът с овчарката Анка е атентат срещу Пловдив

13:46, 09 фев 18 / Политика 25 594 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Случаят с овчарката Анка, която спира с обжалвания важните за Пловдив проекти, е заговор срещу успешното представяне на града като Европейска столица на културата. Това коментира депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова пред Радио Пловдив.

"Хората, които правят това, са се опитали да се скрият добре. Самото спиране на проектите с обжалване става на много ранен етап и то без да е необходимо въпросната Анка от Антоново да се легитимира. За мен тук стоят добри юристи, намерили цепнатина в Закона за обществените поръчки. Не става дума просто за обжалване на обществена поръка по общия ред, а за саботаж на втория по големина град", категорична е Стоянова.

Община Пловдив има основание да счита, че тук има умисъл, тъй като това се случва вече за четвърти проект. Редно е да се сезира прокуратурата, каза още народният представител.

Като депутат смятам, че има вина в общината, тъй като доста късно бяха открити процедурите по въпросните проекти. Дори обаче от общината да бяха действали по-експедитивно, това нямаше да ги спаси от този атентат, допълни Стоянова. 

Последно мистериозната Анка внесе жалба и срещу 12-милионната процедура за реконструкцията на площад „Централен“.

Анка, която пасе овце, е от ромски произход. Фирмата й "Ремс строй" вече обжалва 20-милионната поръчка на Община Пловдив за ремонти в централната градска част, както и процедурата за изграждането на нова галерия на ул. „Гладстон“ за 3,5 милиона лева. И по двете жалби КЗК се отказа да образува производства, а Анка обжалва.

Разследване на "24 часа" през декември установи, че Анка не живее в Антоново. Тя и съпругът й били пастири, но се изселили в Казичене. В градчето хората не знаят, че тя е бизнесдама и на нейно име са регистрирани 49 фирми, повечето с капитал от 2 лева.

Юристи са на мнение, че фирмите на Анка са кухи и са направени, за да пречат на обществени поръчки в големите градове и да рекетират участниците в процедурите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама