Иновативно устройство за скоростно зареждане на пелети и зърно показват на панаира в Пловдив

13:00, 17 фев 18 25 612 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път в България иновативна система спестява неколкократното вдигане на тежки чували за пълнене на домашни камини и отоплителни пелетни горелки. Уредът извършва зареждане с до 300 килограма дневно. В своя "фермерски" вариант на една работна смяна той може да пълни и силози с по 3 тона зърно. Изцяло автоматичната разработка ще бъде демонстрирана на специализираната изложба АГРА от 21 до 25 февруари в Палата 3 на Международен панаир Пловдив, съобщиха конструкторите.

Подходяща е за зареждане на бункери с фуражи и за отопление на оранжерии и големи помещения в селското стопанство. "Което означава, че системата може да се адаптира лесно спрямо нуждите на конкретния случай", обясни  инж. Александър Лалов продуктов мениджър във фирмата производител "ТMG". Идеята възникнала преди 3 години. В момента можем да задоволим и най-претенциозните изисквания откъм мощност, позициониране и обем, уверяват експертите от пловдивската компания.

Изчисления са установили, че системата е в състояние да работи без дефекти повече от 20 години. На вакуумен принцип се изсмуква материалът от специално разработен голям контейнер и се пренася към съответния уред, съд или апаратура. Това става с мощен  двигател и филтър. Процесът на зареждането е напълно автоматизиран - датчик следи нивото на материала в бункера и преди неговото изчерпване, стартира нов цикъл. "Достатъчно просто и също толкова ефективно", коментират селскостопански производители, закупили вече системата.

Принципът й на работа позволява тя да се ползва също за зареждане на домашни камини и отоплителни горелки на пелети. Чувалите с тях са тежки и неколкократното им вдигане е изключително неудобство, особено за възрастни хора, смятат конструкторите. Системата на "ТMG" е без обслужване - с изключение на първоначалното поставяне на материала в контейнера. Поетапното напълване на отоплителния уред с нужното количество материал за горенето се дозира чрез автоматика. Конструкторите са елиминирали напълно риска от засмукване на искри при зареждането, което превръща системата в изключително безопасно устройство дори в силно запалима среда. Специалните филтри са самопочистващи се.

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама