Мароканецът Науфал Захри обжалва задържането си под стража

08:10, 20 фев 18 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мароканецът Науфал Захри отново ще се изправи пред българския съд, за да обжалва задържането си под стража. Мъжът, който е обвинен в тероризъм и членство в ИДИЛ, беше задържан при опит да влезе в България през януари, съобщи NOVA.

Той беше заловен заедно с група мигранти, като се е представил за сириец и е представил фалшиви документи.

Според мароканските власти, като част от структурите на ИДИЛ, Захри се е придвижвал в Сирия, носейки колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Обжалването ще се гледа от Апелативния съд в Пловдив.

Захри е бил настанен в центъра в град Любимец, където е разследван от ДАНС. Близо месец по-късно е разпознат като издирван терорист. В обвинителният акт срещу него е записано, че той е част от ИДИЛ.

Окръжният съд в Хасково вече реши да го остави в ареста за срок до 90 дни, докато пристигне заповед за екстрадиране. В съда Науфал Захри заяви, че не иска да бъде връщан в Мароко. Кралството било зле икономически, а затворниците нямали права.

"Знам, че в Мароко ме търсят тайните служби, но не бях съвсем сигурен. Затова дойдох в България. Имам много мои близки, които са били в Сирия и като се върнаха в Мароко никой от тях не остана на свобода", заяви той.

Науфал Захри отрече обвиненията в тероризъм, но призна, че в продължение на няколко години е бил със семейството си в Сирия. Твърди, че работел там. 

"Търсят ме само, защото съм живял в Сирия. Там съм работил всичко, най-вече търговия", твърди той.  

Преди да стигне до границата ни, Захри е бил половин година в Турция. Платил над 2 000 евро на каналджии, но бил заловен край свиленградското село Сладун с фалшивия паспорт. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама