ВМРО обяви война на гризачи, насекоми и всички домашни вредители

19:00, 20 фев 18 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Борба срещу вредните гризачи, насекомите, домашните вредители и урбанистичните птици предлагат от ВМРО в Пловдив в специална Програма за мониторинг и санитарна защита на жизнената среща в общината, съобщи БНР. Стратегията е научно разработена от проф. д-р Станчо Петров от Аграрния университет за следващите 4 години до 2021 г., съобщи председателят на ВМРО в града Борислав Инчев.

Програмата обхваща борба с насекомите – комари, бълхи, мравки; мерки срещу домашните вредители като хлебарките; унищожаване на гризачите – мишки и плъхове; и действия върху урбанистичните птици като гълъбите, ако популацията им вредно е нараснала.

„Дошло е времето общината да има свой стратегически документ, който да координира действията на специален екип от трима души – биолог, еколог и агроном, на специалистите от „Дезинфекциозна станция“ и на еколозите на общината в защита на жизнената градска среда“, заяви Инчев.

„През последните няколко години близо 2000 души са заболели от 10 вида пренесени от вредни животни болести като малария, лаймска болест, хеморагична треска и др.“, подчерта Камен Шишманов, секретар на ВМРО. Според него специалната програма ще доведе до оптимален резултат с минимални средства – около 30 000 лева на година, с които ще бъде оборудвана лаборатория и ще бъде закупена специална техника.

„С тази стратегия ще преминем към преход от изтребление към профилактика“, убеден е Шишманов. Той твърди, че много вредители са станали резистентни към веществата, с които се обработват площите и помещенията, и затова специалисти трябва да направят своите изследвания и да сменят химическите формули.

Програмата трябва да премине през обществено обсъждане, като бъде качена на сайта на общината, след което да се гласува в ОбС. Ако съветниците одобрят тази четиригодишна стратегия, Пловдив ще стане първият град в страната с начертани и координирани действия по подобен документ – твърдят от ВМРО.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама