Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско

10:49, 22 фев 18 25 1392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 20 са вторичните трусове, последвали земетресението с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер, регистрирано в 1.41 часа тази нощ. Епицентърът е бил близо до Пловдив, край Крумово и Садово, съобщиха дежурните сеизмолози от Националния институт по геофизика, география и геодезия при БАН, цитирани от БНР. 

Трусът, който е бил вертикален, е усетен най-силно в Пловдив, Първомай, Асеновград и Пазарджик и по-слабо в София и Благоевград. Няма данни за разрушения и пострадали хора. 

Геофизици подчертават, че районът на епицентъра е един от сеизмично активните и трусовете там не са изненада. Дежурният в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН Валентина Протопопова съобщи: "Има два малко по-силни афтършока, но те са със значително по-ниски магнитуди. Това земетресение по принцип се води за умерено силно, умерено земетресение. Няма повод за притеснение у хората и е напълно нормално за областта на Пловдив да стават земетресения с подобен магнитуд". 

Заместник-кметът на Асеновград Петър Бояджиев посочи, че няма данни за бедстващи хора, както и за срутени или напукани сгради. Комисията за бедствия и аварии е дала разпореждане към училищата и детските градини да се огледат сградите. Има готовност за реакция, ако се появят сигнали за щети след огледите, каза Бояджиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама