Почина дългогодишният директор на НБ "Иван Вазов" проф. Радка Колева

13:44, 23 фев 18 25 590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 75-годишна възраст почина проф. Радка Колева, съобщиха от Народна библиотека „Иван Вазов“. Тя беше неин директор в продължение на 24 години.

Целият й професионален и творчески живот бе свързан с Пловдивската народна библиотека.

Радка Колева е родена на 26 септември 1943 г. в с. Чехларе, Пловдивска област. Завършва висше образование в Институт по културата в Ленинград /Санкт Петербург/, Русия. Професионалният й път в библиотека „Иван Вазов“ започва в отдел „Обслужване“, а по-късно работи в Справочно-библиографския и информационен отдел.  През 1976 г. специализира в Националната библиотека на Франция. Проучва опита на водещи библиотеки в Чехия, Германия, Полша, Унгария, Великобритания и Италия, който прилага в дейността на Пловдивската библиотека. От 1978 г. е заместник-директор. През 1985 г. защитава докторска дисертация.

От 1988 г. Радка Колева е директор на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. Тя е не само добър управленец, но и изследовател и научен работник в сферата на библиотекознанието, книгознанието и разкриване на книжовно-документалното наследство на библиотеката. През 1989 г. получава научното звание „Старши научен сътрудник“ II степен.

Радка Колева утвърждава НБ “Иван Вазов“  като водеща културна институция не само в Пловдив, но и в цялата страна. Тя преподава във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ и в Университета по библиотекознание и информационни технологии, където през 2008 г. става професор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама