Учени от Пловдив обучават лазерите как да работят повече

12:00, 10 мар 18 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екип учени от пловдивския филиал на Техническия университет спечели финансиране  от Националния фонд за научни изследвания на стойност 120 000 лева. По този начин вузът ще реализира общо два от  одобрените за 2017 година девет проекта за цялата страна. Държавата субсидира проекта, за да могат 9 учени, включително и от два института на БАН, да развият теорията на лазерите и да създадат продукт, който да бъде патентован.

Работата по проекта „Оптични квантово-електронни елементи и устройства на основата на клиновидни интерференчни структури за лазерната и оптоелектронната техника, оптичните комуникации, метрологията и спектроанализа“ стартира на 27 декември 2017 година. В него водеща роля имат 4 учени от ТУ – филиал Пловдив, включително двама докторанти, а партньори са трима учени от Института по електроника на БАН и още петима от Института по оптика и оптични материали на БАН.

Нашият принос към фундаменталната наука ще се състои в това да създадем нов начин за спектрално управление на лазерите. Това ще рече да се намесим в светлинния спектър на лазерния лъч, да го накараме да се мени  и в резултат да постигнем принципно нова база на управление на спектъра на излъчване на лазерите.“ - каза ръководителят на екипа проф. д-р Марин Ненчев – ръководител на изследователска лаборатория по квантова и оптоелектроника в Техническия университет – филиал Пловдив.  Втората задача по проекта е свързана с комуникациите и по-точно с формиране на канали в комуникационните системи. Ние създаваме нов тип вълново наслагащ разделителен елемент, с който постигаме по-висока плътност на информацията по оптичните кабели. Когато вкарваме в един оптичен кабел много вълни, те трябва да се“уплътнят“ и нашият уред прави това наслагване на входа. На изхода уредът има друга функция – да ги раздели и вълните да  отидат към съответния приемник.“ - каза проф. Ненчев.

Третото направление на проекта е свързано с използването на лазера за анализ на вещества.  „Облъчваме с лазерен лъч дадена материя и само по отразената светлина разбираме веществата в нея. Нашето устройство е изключително компактно и лесно преносимо. Ценното е, че дори от разстояние чрез него може да се „надникне“ в затворени пространства и да се определят веществата, които се съдържат в тези пространства. Прагматично казано чрез лазерния лъч от нашето устройство отдалече може да се види дали в един контейнер има примерно метали, какви са те, или има органични вещества, или нещо друго. Може да се прилага и за контрол на замърсявания, анализ на храни и напитки, в митнически контрол.“ - обясни проф. Ненчев.  Според него устройството ще предизвика бизнес интерес на българските оптичните фирми , както и на Института по специална оптика в БАН. „Виждам потенциал за високо технологично производство на патентования от нас елемент, но е твърде сложно и рисково стартираща фирма да се заеме с него.“ - заключи проф. Ненчев.



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама