Приеха новите правила за прием в първи клас в община Пловдив

09:28, 13 мар 18 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съвет в Пловдив прие промените в правилата за прием в първи клас, според които ще бъде осъществен електронният прием на учениците в първи клас за учебната 2018/2019 година. 

Най-голямо предимство получават децата, които имат адресна регистрация на територията на района на училището, за което кандидатстват. Двата адреса – настоящ и постоянен, са равнопоставени. 

Най-много точки получават децата с адресна регистрация повече от 3 години спрямо момента на кандидатстване – те попадат в първа група. Във втора група са децата с адресна регистрация от 1 до 3 години спрямо подаването на заявление за кандидатстване, а в трета – тези с адресна регистрация до 1 година. Предвиден е критерий за децата от съседните райони, но те следва да бъдат класирани след децата от района. 

Важно условие е децата да бъдат класирани по последователност на групите - затова разликата в точките за основния критерий за адресната регистрация и тези за допълнителните критерии е значителна. 

В по-голямата си част тези правила са еднакви за всички училища на територията на страната и са заложени в наредбата на Министерството на образованието и науката. За община Пловдив добавените допълнителни критерии са критерият за съседните райони и за децата с един починал родител.

Анализите на данните от кампанията по приема през 2017 година показват, че в над 75% от училищата са приети всички деца, пожелали прием, независимо от точките, които са събрали. Още на първо класиране по първо желание през миналата година бяха класирани 94% от всички кандидатстващи деца. Тези данни показват, че наличните свободни места (възможностите на училищата за прием) и желанията на родителите съвпадат в много голяма степен и не зависят от конкретния сбор на натрупаните точки. Има приети деца и от близките населени места. Системата позволява за всяко дете родителят да може да избере до 5 желани училища, независимо от адресната му регистрация.

Предстои финализиране на промените в софтуера на системата. До края на месец март училищата ще утвърдят план-приема за новата учебна година (броя на паралелките и местата в тях). Краят на месец март е и срок за утвърждаване на графика на класиранията. Предвижда се подаването на заявления за участие в първо класиране да е през месец май, а първото класиране да е в началото на месец юни – след като децата получат удостоверенията си за завършена подготвителна група.

При съмнение за адресната регистрация на децата им е добре родителите да направят проверка за актуалната информация в отделите по гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО) на съответната районна администрация. При кандидатстването родителите трябва да подават вярна информация за адресната регистрация, за да могат децата им при класиране да бъдат записани.

Всички заинтересовани могат да се запознаят с новите правила от публикуваната актуална информация на интернет страницата на системата за прием priem.plovdiv.bg в раздела с „Нормативни документи“. Критериите и точките, които носят, могат да бъдат намерени в Приложение №2 към наредбата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама