Комисия от близо 20 души - учени, експерти и шефове на институции имат пет дни да определят състоянието и да дадат мнение за срутището, което затвори главния път Смолян-Мадан, съобщи БНР. 

След заседание в общинската администрация в Смолян топ експертите заминаха на оглед на най-голямото срутището в страната, което затвори достъп до 11 смолянски села. 

Доц. Стефчо Стойнев - ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология“ в Минно-геоложкия университет в София, обясни, че експертите ще набележат мерки и разработят програма, с която АПИ да възложи детайлни проекти за стабилизиране на свлачището и на потенциално опасните зони около него. 

"Ще се запознаем с този район, ще обследваме този участък и до 19 март ще дадем заключения за вземане на мерки", допълни той. 

Само за укрепване на свлачищата в страната са необходими над 1 млрд. лева, напомни Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, и отбеляза, че сега на финансиране се разчита от бюджета на МРРБ, като за тази година с увеличението има почти 18 млн. лева, на пари от междуведомствена комисия по възстановяване към МС и на оперативна програма "Околна среда", в която за свлачищата има 65 млн. лева. 

Свлачищата в страната са над 2000, като за миналата година нововъзникналите са над 40, а за тази година министър Нанков очаква дори да са повече. Само за миналата седмица има около 18 свлачища по републиканските пътища, допълни Нанков и предупреди, че тези явления ще зачестят заради климатичните промени.

"Тези 18 млн. лева на МРРБ няма да ни стигнат само за укрепването на свлачището в област Смолян", коментира министърът. 

Според Николай Нанков създаването на катастрофичен пул за преодоляване на щетите след природни бедствия е сред решенията, които ще преодолеят недостига на средства на държавата за такива цели. Идеята е била наскоро обсъдена с вицепремиера Валери Симеонов и ще бъде дискутирана и с премиера Бойко Борисов.

Той обясни схемата за попълване на катастрофичния пул /фонд/, като за частни имоти, фондът се генерира през данък "сгради" или през минимална годишна целева вноска на собствениците. Друг начин е при застраховка на публична или частна собственост процент да отива във фонда. Той се администрира от управителен или надзорен съвет, който включва застрахователи, НПО, държава. 
 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно