До пет дни трябва да са готови мерки за свлачището по пътя Смолян-Мадан (СНИМКИ)

13:15, 14 мар 18 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисия от близо 20 души - учени, експерти и шефове на институции имат пет дни да определят състоянието и да дадат мнение за срутището, което затвори главния път Смолян-Мадан, съобщи БНР. 

След заседание в общинската администрация в Смолян топ експертите заминаха на оглед на най-голямото срутището в страната, което затвори достъп до 11 смолянски села. 

Доц. Стефчо Стойнев - ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология“ в Минно-геоложкия университет в София, обясни, че експертите ще набележат мерки и разработят програма, с която АПИ да възложи детайлни проекти за стабилизиране на свлачището и на потенциално опасните зони около него. 

"Ще се запознаем с този район, ще обследваме този участък и до 19 март ще дадем заключения за вземане на мерки", допълни той. 

Само за укрепване на свлачищата в страната са необходими над 1 млрд. лева, напомни Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, и отбеляза, че сега на финансиране се разчита от бюджета на МРРБ, като за тази година с увеличението има почти 18 млн. лева, на пари от междуведомствена комисия по възстановяване към МС и на оперативна програма "Околна среда", в която за свлачищата има 65 млн. лева. 

Свлачищата в страната са над 2000, като за миналата година нововъзникналите са над 40, а за тази година министър Нанков очаква дори да са повече. Само за миналата седмица има около 18 свлачища по републиканските пътища, допълни Нанков и предупреди, че тези явления ще зачестят заради климатичните промени.

"Тези 18 млн. лева на МРРБ няма да ни стигнат само за укрепването на свлачището в област Смолян", коментира министърът. 

Според Николай Нанков създаването на катастрофичен пул за преодоляване на щетите след природни бедствия е сред решенията, които ще преодолеят недостига на средства на държавата за такива цели. Идеята е била наскоро обсъдена с вицепремиера Валери Симеонов и ще бъде дискутирана и с премиера Бойко Борисов.

Той обясни схемата за попълване на катастрофичния пул /фонд/, като за частни имоти, фондът се генерира през данък "сгради" или през минимална годишна целева вноска на собствениците. Друг начин е при застраховка на публична или частна собственост процент да отива във фонда. Той се администрира от управителен или надзорен съвет, който включва застрахователи, НПО, държава. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама