Работна група ще проучи казуса с културен център "Тракарт" в Пловдив

16:10, 14 мар 18 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С единодушие от 48 гласа пловдивските общински съветници решиха да бъде създадена работна група по казуса с културен център „ТРАКАРТ”. Нейната задача е да проучи възможностите да удължаване на концесията, както и начините за стопанисване на подлез „Археологически”, съобщи БНР.

За председател на комисията съветниците утвърдиха заместник-кмета по стопански дейности Розалин Петков, а в състава й влизат по един представител на всички групи в Общинския съвет, както и представител на нечленуващите и още трима служители на общината, излъчени от кмета Иван Тотев, както и по един представител на Археологическия музей, НИНКН и на местната гражданска инициатива „Да спасимкултурен център „Тракарт”.

Срокът, в който комисията трябва да внесе в ОбС доклада си, е краят на юни.

Предложението бе инициирано от Едуард Сарафян – „Кауза Пловдив” и прието без възражения в зала от всички групи в местния парламент в отговор на внесена подписка от гражданска инициатива за удължаване срока на концесията на Жорж Трак на база на тристранно публично-частно партньорство с Общината и Културното министерство и исканията за участие на представители от гражданската квота както в управлението на паметника на световното културно наследство след вписването му в листата на ЮНЕСКО, така и в подготовката на процедурата по кандидатстването. 

Пред съветниците кметът Иван Тотев подчерта, че управлението на паметник на културата от национално и световно значение е недопустимо да се решава от политически и граждански квоти, а от институции на база на експертността.

В културния център се съхраняват антични мозайки от строената през 4-5 век жилищна сграда „Ейрене“. За удължаване на срока на изтичащата през август концесия чрез споразумение за публично-частно партньорство между държавата, общината и „Тракарт“, докато ЮНЕСКО признае античната сграда за световно културно наследство, са се подписали 846 души. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама