Иван Тотев: За стопанисването на къщите в Стария град трябва да има консенсус

11:21, 15 мар 18 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За къщите в Стария град трябва да има консенсус, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев, след като Пловдивският Общински съвет прекрати концесията на Розовата къща - паметник на културата на ул. „Съборна“ 20. Причината е, че софийската фирма, която я стопанисва, не плаща концесионната такса, предаде БНР. 

За стопанисването й ще бъде обявен конкурс със задължително условие в нея да се помещават хостел, ресторант и питейно заведение. Той изрази неудовлетворението си, че през определен период в града „някой взима нещо и възниква въпросът кой пази обществения интерес“. 

Като пример Тотев посочи дебата около концесията за Културен център „Тракарт“, както и реакцията на Вида Пиронкова за бъдещето на галерията, в която се намира експозицията на Енчо Пиронков. По думите му обаче за нея администрацията няма да предприема действия за прекратяване на договора с Пиронкова с аргумент, че ще се стигне до скандална ситуация.

"Фактът е такъв, че имаме къща, която е общинска, но общината вече не може да си я вземе, защото тя е превзета с един договор. В нея има картини,  има обществено мнение, подписки, натиск. В концесията с Жорж Трак е нещо подобно", подчерта Тотев.

"В Стария град с къщите влизаме в същия казус и това, което го предложихме като идея, няма да се реализира", заяви Тотев. "Имаме къщи, които се използват за вечни времена и няма никаква надежда те да станат общински отново. Затваряме едни сгради с постоянни изложби за вечни времена, а това не е най-доброто решение. Имаме вечна експозиция на Ди Киро, вечна експозиция на Пиронков, вечна експозиция на Слона. Докога? Те къщите ще свършат в един момент", заяви Тотев.

Преди известно време кметът предложи картините на знакови пловдивски художници да бъдат експонирани в общо пространство, но идеята засега отпада. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама