Пътят Смолян-Мадан в района на Тикале ще остане затворен шест месеца

13:08, 20 мар 18 25 897 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пътят Смолян-Мадан в района на село Тикале ще остане затворен за около половин година, съобщи председателят на Пътната агенция Дончо Атанасов. За жителите на околните села ще бъдат осигурени автобуси за връзка с областния град. 

Затварянето му се препоръчва в доклада на експертите, внесен в Агенция "Пътна инфраструктура".

Инж. Дончо Атанасов, който лично поддържа връзка с областния управител на Смолян и засегнатите от срутището кметове на населени места, изрази надежда следващата седмица новият път, който свързва откъснатите села, да бъде асфалтиран и обезопасен. Изграждането на обходния път през село Влахово е единствената алтернатива към настоящия момент.

Според доклада на доц. д-р Стефчо Стойнев, ръководител на експертната група и ръководител на катедра Хидрология и инженерна геология, е необходимо Агенция "Пътна инфраструктура" да изчака процеса на затихване на срутищото, което е с големина общо 30-35 декера. По думите му взетото решение да се направи обходен път през село Влахово е навременно и правилно, тъй като ремонтът на пътя, който е част от републиканската пътна мрежа, изисква да се демонтират и водопровода и далекопроводи с високо напрежение. 

"Ние смятаме, че дейностите по възстановителните работи изискват затваряне на пътя за четири-пет, може и шест месеца", уточни доц. Стойнев. По думите му на този етап не е допустимо разчистването на пътя и осигуряването на преминаването върху него, тъй като падналите скални блокове действат контрафорсно и имат роля да задържат скалния пакет, който се намира нагоре. 

Доц. Стефчо Стойнев предупреди, че разчистването на пътя ще наруши баланса и се рискува цялото количество скални маси да се озове на пътя и в река Черна.

Дончо Атанасов информира, че днес областният управител и кметът на Смолян ще проведат среща с кметовете на всички села, засегнати от прекъсването на главния път, съобщи News.bg.

"Продължаваме ускорено да обследваме срутището. Предстои геодезично заснемане, а от утре започва и геологията в този цял участък", заяви още инж. Атанасов. Той увери, че всички институции работят в пълен синхрон. "Аз лично ръководя укрепването на срутището", каза още шефът на АПИ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама