Студентка от МУ-Пловдив с голямо признание за научна дейност

12:10, 03 апр 18 25 737 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нов метод за лечение на рак с нуклеинови киселини осигури на второкурсничката Петя Конакчиева от Медицински университет-Пловдив участие на финалите на „Лаборатория за слава FameLab". Конкурсът, организиран от Британския съвет и МОН, търси млади учени, които говорят вдъхновяващо и разбираемо за науката. Според регламента те имат само 3 минути време, за да представят избраната от тях

Петя Конакчиева избира темата за новите методи в лечението на рака след  като в края на I курс получава задание по биология. Така се оказва и в университетската лаборатория, където се работи по метода с нуклеинови киселини.

Нуклеиновите киселини биват два типа – ДНК и РНК, които пазят и предават наследствената информация и извършват синтезата на белтъците в тялото. Преди само около 2 – 3 десетилетия се откриват вид малки РНК, които първо са сметнати за безполезен продукт на клетъчния метаболизъм, но се оказва, че регулират кои белтъци да се синтезират и кои не. Именно на тази функция се дължи равновесието в човешкия организъм. Ако разберем кой тип миРНК потискат всеки познат рак – белодробен, на гърдата, на простата, кожен, можем по изкуствен начин да увеличим количеството миРНК при конкретния болен, докато всички ракови клетки в организма му не загинат. За да стане лечението още по-ефективно, може по изкуствен начин да се намали количеството на „раковите“ типове миРНК в организма. В основата на това стои терапията с нуклеинови киселини. За да се внесат в организма, те се прикрепват към вируси. Това теоретично означава, че ракът е напълно лечим и дори вече начинът е открит, обяснява Петя.

Догодина Петя ще кандидатства за участие в стажантска програма в Кеймбридж, но своята реализация вижда в България, съобщава БНР.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама