Безплатни прегледи и имунизация на студенти предстоят в Пловдив

08:00, 21 апр 18 25 512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Медицински университет-Пловдив ще отбележи Европейската имунизационна седмица в периода 23-29 април и Световния ден на имунологията на 29 април. 
Основните инициативи на МУ-Пловдив ще бъдат организиране на семинар „Уязвими ли сме днес от инфекциозните болести и как да се предпазваме?”, имунизиране на студенти, както и безплатни медицински прегледи.


Семинарът ще се проведе на  30 април от 15 часа в I аудитория на Аудиторния комплекс на Медицински университет-Пловдив. Той е  насочен  към студенти по медицина от V курс  във връзка с глобалната инициатива на Световната Здравна Организация „Ваксини - Глобален план за действие 2011-2020” и Европейската имунизационна седмица под надслов „Предотвратявам. Защитaвам. Имунизирам”.

Организатори на форума са проф. д-р Стоилова и доц. д-р Кеворкян от Катедра Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации и проф. д-р Комитова от Катедра Инфекциозни болести и паразитология.

В програмата на семинара са включени теми „От Нобеловата награда до втората противоракова ваксина”, която ще развие Крум Владов - специализиант по акушерство и гинекология. Студентът от пети курс Иван Атанасов ще представи темата „Полио – идва ли краят?”. „Двубоят: медицина, базирана на доказателства/ антиваксинални движения”, ще представи проф. Стоилова.Организаторите на семинара се надяват форумът да се превърне в традиция с участие на все повече студенти.

Имунизация на студенти от МУ-Пловдив с противохепатитна ваксина за вирусни хепатити А и В ще се проведе отново в Европейската имунизационна седмица. Закупени са ваксини за имунизиране на  чуждестранни студенти по медицина и дентална медицина по тяхна инициатива и с подкрепата на академичното ръководство на МУ-Пловдив. Ваксинациите ще се поставят на 25, 26 и 27 април от лекари на катедрата по Епидемиология и МБС и Катедрата по Микробиология и имунология.
Ще се проведат и безплатни медицински прегледи на пациенти във връзка със съмнение за имунни дефицити, проявяващи се с чести инфекции при деца и възрастни.  Прегледите ще се извършват от лекарски екип в Катедрата по Микробиология и имунология на МУ-Пловдив под ръководството на проф. Мариана Мурджева, след предварително записване на тел. 032 602 407.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама