Над 1 млн. лева са присвоени от престъпната схема с лекарства в Пловдив

14:15, 10 май 18 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С имената на реални пациенти, включени в програмата за новото скъпоструващо лечение на хепатит C, в Пловдив са присвоени над 1 млн. лева.

В схемата участват няколко души. Основен инициатор в документната измама е фармацевт с фамилия Александров, собственик на няколко аптеки. Той е създал за една година три аптеки-фантом, които са съществували само на хартия, с единственото изключение, че е бил назначен по закон и помощник фармацевт, съобщи БГНЕС.

Иван Деспотов, директор на дирекцията в РЗОК, който отговаря и за аптеките, заедно с негов подчинен са приемали на практика дублирани рецепти на имената на реални хора. Изпращали са искания до НЗОК и са поучавали парите всеки месец.

Пациентите са си получавали лекарствата в други реални аптеки. Тяхното лечение не е прекъснато, но присвоените средства са достатъчни за лечението на още двама души, а за програмата се кандидатства сложно и дълго.

В схемата има още едно лице, което се води социално слабо. То е разследвано и по други теми от икономическа полиция.

Най-много от присвоените средства се е падал на високопоставения служител от РЗОК.

Възможност да осъществят престъпната си схема, служителите в РЗОК са видели в несъвършения софтуер на НЗОК. Става дума за две програми, които се разминават във времето, така че контролът на изписаните лекарства се осъществява до три месеца след тяхното получаване. В този период фантомните аптеки са откривани и закривани.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама