Пролетен панаир на занаятите и Фестивал на хляба се провеждат в Пловдив

09:30, 17 май 18 25 632 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пролетен панаир на занаятите се провежда в Пловдив от днес до 20 май всеки ден от 10.30 ч до 19.00 ч. 

Участие в панаира ще вземат 75 български майстори – занаятчии, ще бъдат представени и демонстрирани над 20 занаята - металопластика, дърворезба, художествена обработка на дърво, тъкачество, плъстене, грънчарство, худ. керамика, ножарство, стъклопис, свещолеене, сладкарство, изработване на накити с различни техник, изработване на кукли от текстил, шапкарство, художествено плетиво, килимарство, изработване на художествени тъкани, кошничарство, звънчарство, изработване на народни музикални инструменти, изработване на изделия от кожа.

Гости на Панаира ще бъдат Мая Савич - Сърбия, децата от Керамично ателие към Комплекса за социални Услуги „Олга Скобелева“ и деца от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев".

 

В същото време на площада пред Община Пловдив се провежда "Фестивал на хляба". От 17 до 20 май в три импровизирани пекарни /хляб, сладкиши и детска/ на Малката главна в Пловдив, майстор-пекари и сладкари от Бесарабия, Турция, Холандия, Мароко и цяла България ще представят пред публика своите умения и традиционни техники, при приготвяне на хляб, хлебни изделия и сладкиши. Ще има демонстрация, как се мели брашно на мелница – караджейка, а посетителите на Фестивала ще имат възможност за безплатни дегустации на всичко, което се изработва.

Майсторите от Бесарабия Татяна Дукова и Кирил Дуков на 18 май ще демонстрират изработване на обредни хлябове с лекция на архаичен български език, „Традиционен  хляб и  забравен български фолклор от Бесарабия”. Лекция на тема „Никой не е по-голям от Хляба” ще изнесе и майстор-пекар Георги Лефтеров.
     
Тънкости в занаята, характерен за своите народи, ще демонстрират на 19 май майстор Ларби и майстор Самир от Кралство Мароко, а на 20 май майстор Рафет Ердемир и майстор Фатих Аслан от Република Турция.
     
Висш пилотаж в занаята ще демонстрира гостът от Холандия шеф Ралф Нобер в майсторския клас, който ще води в учебната работилница на Университета по Хранителни Технологии на 18 и 19 май. Специален гост на Фестивала ще бъде Иван Звездев, който на 18 май  ще  демонстрира своите умения пред публика.                         
От 17 май до 20 май се организира и конкурс за снимка на тема "Улови занаята“. Всеки посетител може да снима със собствения си телефон или фотоапарат и да изпрати снимки във Facebook на профила на Регионална Занаятчийска Камара. Тези, които съберат най-много харесвания, ще получат награди съответно за: първо място  – парична награда, второ място – баница, трето място - ръчен хляб. 
       
Желаещите да се включат в надпреварата ”Най- добро печиво”, на 19 май /събота/  от 15.00 до 16.00ч, трябва да представят домашно приготвени печива, които ще се оценяват по външен вид, вкус и оригиналност, като най - добрите ще получат парични и материални награди.
     
Събитията се провеждат в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.                     

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама