Започва фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив

20:30, 16 май 18 / Култура 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Едно от най-елитните музикални събития в България – Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, започва в Пловдив. 

Удостоен за втори път със сертификат за качество „Европейски фестивал 2017-2018” на Европейската фестивална асоциация, част от Културния календар на Община Пловдив, година след година гради образа на града под тепетата като законодател на музикални събития от най-висока класа. 

Знаменитият Сергей Накаряков, наричан „Паганини на тромпета”, чийто индивидуален стил далеч надхвърля границите на изумителната виртуозност, ще солира на сцената на ГДК „Борис Христов” заедно с ненадминатия владетел на алпийския рог Аркадий Шилклопер – двама, чествани в цял свят музиканти, намерили достоен партньор в лицето на блестящия Камерен ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на проф. Пламен Джуров.

Гастролът на Ансамбъл WIEN с марката на Виенска филхармония на 24 юни от 18.30 ч. в Балабановата къща е едно от знаковите събития в музикалния живот на България през 2018 г. То ще срещне публиката с прочутия струнен квартет на Виенска филхармония, чиято първа цигулка и концермайстор на легендарния оркестър е българката Албена Данаилова.

Сред останалите знаменателни концерти от програмата на пролетните „Дни на музиката в Балабановата къща” ярко се открояват Красимира Стоянова, една от големите оперни Диви на съвремието, чийто ангелски глас звучи на всички най-престижни световни подиуми, както и избрани от нея млади оперни певци – сопраното Гергана Дудина и тенора Ангел Антонов, с престижното участие на пианистката Вяра Шуперлиева, преподавател в Университета „Моцартеум” – Залцбург.

Големият детски концерт, сбъднал една от прекрасните идеи на МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” – да представя на една сцена талантливите млади музиканти на България заедно с прочути изпълнители, за шести пореден път /3 юни, 19 ч./ ще привлече любознателната общественост към откритата сцена на Римския стадион. 

Винаги изненадващ и оригинален, този обичан и очакван с нетърпение концерт от програмата на фестивала тази година е под надслов „Учебникът по музика оживява” със специалното участие на популярната група „Мери бойс бенд”, чиито авторски песни присъстват в учебниците по музика за средните училища.

Наред с „Мери бойс бенд”, на подиума ще мерят сили елитните състави на НУМТИ „Добрин Петков” - Оркестър, Хорът и Ансамбъл тромпети, с ръководители доц. д-р Пламен Първанов, Николета Енева и Пенчо Пенчев, както и малките певци от хор „Детска китка” с диригент Яна Делирадева.

Клавирните виртуози Аглика Генова – Любен Димитров /4 юни, 19 ч. ГДК „Борис Христов”/ стъпват на сцената на „Дни на музиката в Балабановата къща” след един шеметен връх в кариерата си – удостояването на дуото с наградата „ECHO KlASSIK 2017” – аналог на филмовия „Оскар” в класическата музика.

Тримата именити камерни музиканти: Диляна Момчилова – виолончелист с активна международна кариера в Европа и зад Океана, Жени Захариева – неуморен пътешественик по световните сцени, уважаван педагог и общественик, Павел Златаров – солист, диригент и концертмайстор на Софийска филхармония, всеки със своя респектиращ опит и международно признание, се събират на родна земя, за да изпълнят една музика, близка и на тримата – Бокерини, Брамс, Шостакович /7 юни, 18.30 ч., Балабанова къща/.

„Душата ми харесва песента ти” е мотото към концерта /21 юни, 18. 30 ч., Малката Раннохристиянска базилика/ на оригиналния състав класни музиканти: Шири Хершковиц /сопран - Израел/, Томина Първанова /арфа - САЩ/, Мила Павлова /флейта/ и Атанас Кръстев /виолончело/, чието изискано изкуство ще въдвори истински духовен празник в предназначената за специални събития сцена на уникалния архитектурен музей.

Традиционните МУЗИКАРТИСИМО МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ тази пролет осигуряват на младите участници уникалната възможност да осъществят професионален контакт с едни от светилата в световното музикално изкуство: Изпълнителят на алпийски рог, валдхорна и флюгелхорн Аркадий Шилклопер (Германия, Русия) и Клавирното дуо Аглика Генова - Любен Димитров. В рамките на пролетното издание на фестивала на 21 май в Балабановата къща ще се открие изложба с живописни творби на пловдивския художник Румен Манолов.

МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и се реализира с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България”, Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив”, Министерство на културата и други.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама