Правят матура само за един абитуриент в Пловдив

15:10, 17 май 18 25 633 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само за един зрелостник от Пловдив се организира матура по испански език. Абитуриентът е от ЕГ "Иван Вазов", предаде ''24 часа''.

"Поискал е да се яви на трета матура, която е по желание, но оценките от нея могат да се използват за кандидатстване във вуз. Длъжни сме да му я организираме", обясни шефът на регионалния инспекторат по образование Иванка Киркова.

Заявки за полагане на трети изпит са подали 49 души от Пловдивско. Трима ще държат философия. На задължителната матура по български език на 21 май се очакват 4958 дванадесетокласници. Заедно с тях върху модулите от теста ще се поти и 62-годишен. Той е най- възрастният участник в матурите тази година.

Около 5000 са се записали за втория зрелостен изпит на 23 май. Най-предпочитан е английският, следван от биология и здравно образование. Руският е в дъното на класацията. Едва 17 са го посочили като любим предмет.

И тази година мерките срещу преписвачите ще бъдат строги. 2184 квестори ще следят за пищови и скрити устройства в ушите. Във всичките 141 центъра, където ще има матури, са монтирани камери както в класните стаи, така и по коридорите. Представители на инспектората и на просветното министерство ще правят и изненадващи проверки на място. Задължително условие е абитуриентите да пишат само с черен химикал, в противен случай работите им ще се анулират. Те трябва да са по местата си в 7:30 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама