Розопроизводители от Казанлък излизат на протест заради ниските изкупни цени

07:40, 22 май 18 25 748 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Розопроизводители от Казанлък организират протест срещу ниските изкупни цени на розовия цвят. Те планират да блокират тази сутрин пътя край село Черганово. Ситуацията, според тях, вече е извън контрол. Тазгодишната кампания по розобера е тотално провалена, заради обидно ниските изкупни цени, които са паднали под 1,80 лв., предава БНР.

Днес омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще сезира Антимонополната комисия за евентуални картелни споразумения при изкупуването на розовия цвят от тазгодишната реколта. Тя се срещна с розопроизводители в масивите край Сопот, които заявиха, че по-голяма част от суровината не се изкупува, а цената за килограм от 1.80- 2 лева не ги удовлетворява.  

Манолова призова розопроизводителите, които са без договори и обработват малко декари, да започнат да се регистрират. "Така че, първо, да могат да получат компенсации от земеделското министерство, второ, да могат да си направят сдружение, което да им защитава интересите", допълни тя.

Министърът на земеделието Румен Порожанов, председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева и розопроизводители ще се срещнат днес, за да обсъдят проблема с изкупната цена на розовия цвят. Във формат парламентарна комисия по земеделие ще бъдат обсъдени вариантите за намиране на решение.

По думите на земеделският министър Румен Порожанов въвеждането на минимална изкупна цена за розовия цвят е невъзможна. Въпреки това ще се търси начин да се регламентира производството на маслодайна роза и отношението между производители и дестилерии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама