Уволнен учител организира протест в Пловдив

09:00, 14 юни 18 25 1651 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Уволнен учител търси правата си в съда. Печели всички дела от 2016 година до днес и трябва да се върне на работа след решение на ВКС, но очаква поредно уволнение. Казусът е от основно училище „Пенчо Славейков“ в Пловдив.

Днес учителят организира протест на недоволните данъкоплатци пред Регионалното управление по образовение - Пловдив. Така е записал в анонса на събитието Пенчо Стоянов, който до 11 юли 2016 г. работи в училището, но е уволнен от директорката Екатерина Делинова с мотива, че е бакалавър, а за да бъде учител там се изисква степен магистър.

Протестът ще е пред инспектората, защото вече 2 години РУО-Пловдив отказва да изпълни задълженията си на пряк работодател и да уволни директорката на ОУ "Пенчо Славейков" Екатерина Делинова за извършване на поредица незаконни действия, които действия струват на всички данъкоплатци над 20 000 лева, заяви Пенчо Стоянов пред БНР.

Пенчо Стоянов ще подаде сигнал в Окръжна прокуратура Пловдив, защото според него е налице безстопанственост от директорката Екатерина Делинова и тя е нарушила член 219 от НК. 

Делинова заяви, че отказва коментар по случая с мотива, че е в отпуск до сряда включително.

От РУО-Пловдив на този етап нямат коментар, но началникът Иванка Киркова е уведомена за протеста и ще вземе отношение на 14 юни. От КТ "Подкрепа" в Пловдив не застават зад уволнения учител, защото сам води последното дело, но в професионален план изказват своя подкрепа. Пенчо Стоянов 12 години поред е бил учител по история.

Цило Нейчев, председател на регионалната структура на "Подкрепа", каза, че Пенчо Стоянов не е техен член от година и половина и няма как да му дадат защита към настоящия момент. 

Срещу Екатерина Делинова, директор от 2014 година на ОУ "Пенчо Славейков" вече е образувано досъдебно производство от Районна прокуратура-Пловдив по член 296 от НК. То е във връзка с неизпълнение на влязла в сила присъда. По данни на вече уволнени учители от училището съдебните разноски по дела са общо 10 563 лев. Отделно са сумите по делата на Пенчо Стоянов. На него се полагат и обезщетения за двете години, в които не е упражнявал професията си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама