Техническа неизправност е най-вероятната причина за падането на военния хеликоптер

07:40, 12 юни 18 25 551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Технически проблем е най-вероятната причина за катастрофата с хеликоптер”, потвърди Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. "Вертолетът е паднал на Земята в рамките на около 3 секунди. Няма самовзривяване, няма запалване, но падането от височина 20 метра е довело до смъртта на двамата пилоти”, обясни още Арнаудова. Оцелелият след инцидента все още не е бил разпитван.

Продължават огледите на местопроизшествието”, заяви Арнаудова. „На този етап се изключва така наречената човешка грешка”, добави тя.

Двама пилоти загинаха при падането на машината. Жертвите са командирът на хеликоптера и помощник-пилота. Ранен беше бордният инженер. Той е транспортиран във ВМА, потвърдиха от болницата. Състоянието му е стабилно. Пациентът е контактен и адекватен. Продължават вторичните прегледи и изследвания.

Инцидентът стана снощи около 20:30 часа. По време на планов полет на височина от 50 метра, машината е загубила баланс и е паднала, като е избухнал пожар. Единственият оцелял от разбилия се край Пловдив военен вертолет Алексей Каменов се е спасил сам. По думите на военния министър Красимир Каракачанов пострадалият е със счупен крайник и няколко ребра, няма опасност за живота му.

Капитан Пламен Пантилеев е бил командир на авиационно звено във военно формирование 32 040 - Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1994 г. Роден е на 14 юни 1970 г. в гр. Бяла, област Русе. Завършил е висше образование във ВНВВУ „Георги Бенковски“ - Долна Митрополия през 1994 г. със специалност „летец-пилот“ за Военновъздушните сили (ВВС) на вертолет. Летец-пилот ІІ клас с над 600 летателни часа. Летял е на L-29, Bell 206 и Ми-17. Награждаван е многократно от командирите си със служебна благодарност и от началника на отбраната. Женен с две деца.       

Капитан Стоян Неделчев е бил щурман на вертолет в авиационно звено на военно формирование 32 040 - Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1997 г. Роден е на 31 януари 1973 г. в гр. Елхово. Завършил е ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1997 г. със специалност „летец – пилот“ на вертолет. Летец-пилот ІІІ клас с над 500 летателни часа. Летял е на Ми-2, Ми-8 и Ми-17. Награждаван е многократно със служебна благодарност. Женен с две деца.       

От Военното министерство и премиерът Бойко Борисов изказаха съболезнования на близките на загиналите при изпълнение на служебния си дълг.

Хеликоптерът целият ден е изпълнявал тренировъчни задачи. Преди този полет на него са летяли други екипажи. Този екипаж е трябвало да извърши тренировка по спасяване. В един момент се устремява бързо към земята. Хеликоптерът е в изправност, на въоръжение в Българската армия от 1989 г. През 2016 г. е минал ремонт. Двамата пилоти са опитни. Най-вероятно става въпрос за техническа неизправност”, заяви военният министър. Падналият хеликоптер е водил парада в София на 6 май.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама