Дъжд и гръмотевици в половин България в петък

07:15, 15 юни 18 25 953 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В петък на много места в западната половина от страната отново ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевични бури и градушки.
 
Жълт код за дъжд и гръмотевична активност е обявен за 15 области на страната, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, София-области, столицата София, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска. В тези райони се очакват краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици, като очакваните количества дъжд на места са 25-35 литра на квадратен метър.

Преди обяд в източните райони ще е предимно слънчево, но след обяд на места, главно в югоизточните райони, ще има временни увеличения на облачността и ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър: в западната половина от страната - от северозапад, а в източната - от югоизток.

Максималните температури ще са от 25-28 градуса в Западна България до 33-35 градуса - в Североизточна България. Атмосферното налягане слабо ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца.
 
По Черноморието ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността. След обяд на отделни места, по южното крайбрежие, ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са от 23 до 27 градуса. Температурата на морската вода е 23-25 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

В планините ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18 градуса, на 2000 метра - около 11 градуса.

През почивните дни ще се задържи неустойчиво, с развитие на мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места из цялата страна ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще се запазят условията за локални интензивни валежи и градушки. От северозапад, в източните райони от североизток, ще проникне малко по-хладен въздух и температурите слабо ще се понижат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама