Оригинални хайдушки оръжия и магически ритуали за Еньовден край Хисаря

09:30, 22 юни 18 25 887 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 22 до 24 юни в местност Дюлите край Хисаря ще се проведе станалият вече традиционен събор „Хайдут Генчо", организиран от Сдружение "Хайдути".  

Участниците във форума ще имат възможността на 24 юни да посрещнат при големия камък, насред поляната на събора, точно в 5,30 ч. първите слънчеви лъчи на Еньовден, за да усетят тайнството на празника.

Малко по-късно в този последен фестивален ден, в 9,30 ч. ще бъде изпълнен обичаят Еньова буля, като моми и невести ще извършат своето магично наричане за здраве и добруване на всички присъстващи, които ще бъдат преведени през поляната, за да минат под изплетени от целебни билки венец.

За доброто настроение на празнуващите ще се погрижат Росица Пейчева, Трио “Калина”, Теди Еротеева, Даниела Пирянкова, младите таланти от “15 лалета”, а също и нестинари, кукерски групи и калоферските гайдари.

Кулминацията на програмата ще е възстановката „Хайдут Генчо”. Задължително облекло за гостите и участниците е народната носия.

По време на фестивала ще се проведат и традиционни български борби. А изкушените от кулинарията ще може да опитат току-що изпечения в подница хляб. 

По-находчивите могат да отворят старите бабини ракли и да извадят оттам грижливо пазените чеизи, надиплени с много любов и предавани от поколения, па да се включат в конкурса за автентична женска и детска носия и хайдушко облекло. Записването за участие в надпреварата ще се извършва на място до 10,30 ч. на 24 юни.  

А покрай това ще има подредена и изложба на автентични носии от Хисаря, както и на оригинални хайдушки оръжия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама