Възстановяването на изгорялата баня Орта мезар в Пловдив още не е започнало

18:00, 20 юни 18 25 768 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проектът за възстановяване на изгорялата през 2016 година баня Орта мезар в Пловдив е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство още преди няколко месеца, но дейности по възстановяването на обекта не са започнали. Според собствениците на старата еврейска баня, която е паметник на културата, причината за това е лошата комуникация с Националния институт и Министерството на културата, тъй като оттам не са ги уведомили. Комисия от експерти от двете институции издаде предписание на собствениците на обекта за неговото укрепване и възстановяване, съобщи БНТ.

Посещението на комисията, която да оцени състоянието на старинната баня, построена през 16-и век, беше инициирано от кмета на район „Централен“. Част от експертите обаче не знаеха, че има входиран проект за възстановяване на сградата още от 2016 година, който все още чака одобрение. В същото време собствениците заявиха, че нямат представа, че проектът им вече е одобрен.

"В момента проектите им са в Министерството на културата, по-точно в НИНКН. Доколкото имам информация, са одобрени. Всеки един инвеститор трябва да прояви желание и да си го търси проекта", съобщи Георги Стаменов - кмет на район „Централен“ на Община Пловдив.

Двамата собственици на сградата обаче бяха категорични, че са били активни в търсенето на информация и че са основните губещи до този момент, защото сградата не функционира. "Ние сме входирали проекта на 18.11.2016 година. Първите 6 месеца доста често сме проверявали какво се случва, нямаше никакъв отговор", обясни Чавдар Стоянов - съсобственик на сградата. 

"Не може една държавна институция, която по закон ѝ е вменена отговорност да опазва паметниците на културата, с неразглеждането на документациите и спирането на инвестиционния процес, един вид тя е основния унищожител на тази собственост", коментира Радослав Бозуков - съсобственик на сградата.

Представителят на Министерството на културата отказа да застане пред камерата ни, но обяви ситуацията за абсурдна, тъй като според него няма как разглеждането на проекта да е забавено. Беше изготвено предписание, което собствениците трябва да изпълнят до две седмици.

"Тази растителност, която продължава да уврежда, тя трябва веднага да се изчисти, за да не продължи разрушаването", каза Арх. Вили Раева - Национален институт за недвижимо културно наследство.

Според проекта за възстановяване на изгорялата баня - паметник на културата, там трябва да бъде разкрита арт кафе-галерия.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама