Караниколов: Икономическият растеж в България е над средния за ЕС

15:00, 22 юни 18 25 505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През първото тримесечие на годишна база данните показват нарастване на равнището на БВП в България с 3.6%, при 2.4% за ЕС. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в изказването си на първия Пловдивски
икономически форум.

Караниколов посочи, че се работи за подкрепа на растежа и поддържане на положителния тренд, като позитивни сигнали за това дават ръста на брутния вътрешен продукт, на търговията и на бруто капиталообразуване на основен капитал. По думите му през първото тримесечие на 2018 г. Бруто образуването на основен капитал, като в тази статистика се включват всички инвестиции – чужди и вътрешни, нараства със 7% и за този период те са на стойност 4.4 млрд.лв.

Икономическият министър подчерта още, че през май 2018 г. бизнес климатът в страната продължава да се подобрява, като общият показател се повишава с 2.1 пункта спрямо април и достига нов дългосрочен максимум от 2009 г. насам.

На събитието бе подписан и меморандум за сътрудничество между Българска агенция за инвестиции и Сдружение "КЛЪСТЕР ТРАКИЯ ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА“. Целта на меморандума е да насърчи инвестициите в България за ускоряване на икономическия растеж и постигане на дългосрочно устойчиво развитие на икономиката, както и да мултиплицира водещия частен опит при структурирането и развитието на „Тракия икономическа зона“ и практическото му прилагане към други инвестиционни зони и региони в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама