Стартират археологическите разкопки на антична могила край Пазарджик

12:30, 09 юли 18 25 1088 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Археологическите разкопки  на селищната могила край Юнаците, област Пазарджик, започват от днес, 9 юли, съобщи ръководителят на екипа доц. Явор Бояджиев. Очаква се работите да продължат около 2 месеца. 

Министерството на културата е гласувало финансиране от 17 хиляди лева. Регионалният исторически музей в Пазарджик ще финансира разкопките с 12 хиляди лева. Малка сума ще бъде отпусната и от фондация "Балканско наследство", с която културната институция има договор. По силата му и през това лято на разкопките ще работят 4 чуждестранни доброволци.

Селищната могила спада към първа категория обекти, които са от национално значение. За проучването на такива обекти всяка година държавата отпуска средства. Могилата на Юнаците е най-ценната праисторическа находка както в национален, така и в европейски план, пишат историците. 

Доказателство за това са двете златни находки. Златно мънисто от Юнаците се оказа най-старото парче от благородния метал в света. То дори влезе в REUTERS. Авторитетното издание посвети на находката на учените статията "Мъничко мънисто от България може да се окаже най-старият златен артефакт в света". 

Миналата година /2017/ още в първите дни на разкопките бе намерена кръгла златна апликация наподобяваща глава, амулет подобен на тези, открити при Варненския некропол. Златната находка е с диаметър 2,8 см. Тя е от типа на т. нар. антропоморфни златни амулети, познати от Варненския халколитен некропол. Датира се във втората половина на V хил. пр. Хр. 

Плоската могила, се намира в западната част на Горнотракийската низина, на 8 км западно от град Пазарджик. В нея са разкрити останки от поне 30 селища, изграждани постепенно едно над друго, което свидетелстват за обитаването в течение на над 6000 години, през различни периоди и от различно население, съобщи БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама