Художникът Петър Николов е носител на тазгодишната награда на Карлово

10:25, 18 юли 18 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Художникът Петър Николов получи тазгодишната награда на Карлово на официална церемония, състояла се на площад „20-ти юли”. Тя му беше връчена от д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово.

Наградата се връчва всяка година на 18 юли, когато се отбелязва годишнина от рождението на Васил Левски и Празника на града. Наградата е малка пластика „Златната Богиня” изработена от художника Димитър Бакърджиев и парична сума. През годините нейни носители са били известни писатели, научни работници, художници, журналисти, историци и др.

Петър Николов е роден на 7 май 1928 година в село Климент, община Карлово. Петър Николов завършва СУ „Свети Климент Охридски” специалност „Българска филология”. Още от студентските си години се утвърждава като талантлив художник и постепенно това става негова професия. Карлово и карловските дворове са основна тема в неговото
творчество на художник. Има организирани множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина. 

През 2016 година прави голямо дарение от своите картини за откриване на музейна сбирка в родното си село Климент. По време на официалната церемония Петър Николов дари на Общинска художествена галерия картината „Васил Левски и Ангел Кънчев – Караивановия хан”.

За носител на наградата на Карлово бяха номинирани още Димитър Бакърджиев художник и Мария Сюпердекова фотограф. Те получиха грамоти и цветя от д-р Кабаиванов кмет на община Карлово.

Вечерта завърши с изпълнения на Биг Бенд на БНР, Милица Гладнишка и спектакъл на ансамбъл „Българе”. Водеща на програмата бе актрисата Силвия Лулчева. Детска вокална група „Карловойс” с ръководител Анита Илиева промотира авторската си песен за Васил Левски. С тази песен децата от вокалната група изказват своето признание и почит към делото на Апостола.

На церемонията присъстваха ръководството на община Карлово, народни представители, общински съветници, представители на институции, много гости и граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама