Карлово чества своя празник и 181-та годишнина от рождението на Левски (СНИМКИ)

14:45, 18 юли 18 25 858 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тържественото отбелязване на 181-годишнина от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски в Карлово започна със света литургия, отслужена от негово благоговейнство отец Марко Тодоров в храм „Св.
Николай”. 

След молебена в храма кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народният представител Веска Ненчева, председателят на Общински съвет Карлово Теодор Шойлеков, заместник-кметът на община Ловеч Даниел Колев, проф. - доктор Иван Гаврилов – носител на Наградата на Карлово за 2015 г., общински съветници, висши военни, жители и гости на Карлово поднесоха цветя пред гроба на майката на Апостола – Гина Кунчева. 

С тържествено шествие, съпровождано от духовия оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, всички се отправиха към площад „20-ти юли“, където бяха издигнати знамената на Република България и Карлово.

Кабаиванов след това отличи всички ръководители на 11-те лъча със специална почетна грамота за участието им в националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски“.

По традиция днес беше връчена наградата на карловския комитет „Васил Левски“. Тази година носител стана изтъкнатия художник и скулптор Нина Канарова. Извайвала и рисувала дълги година Апостола на свободата, пресъздала в картините си красотата и автентичността на Карлово. Наградата беше връчена от председателя на комитет „Васил Левски“ – Златан Тодоров. 

В дух на преклонение Нина Канарова дари паричната сума, с която е съпроводена наградата, на НМ „Васил Левски“, за да бъде използвана за поддържане и обогатяване на родната къща на Апостола. 

В литературно-музикалната програма, проведена в двора на музея, участваха деца от музикална формация „Карловойс“, които изпълниха авторска песен за Апостола.

По-късно, в експозиционната зала на НМ „Васил Левски“, беше открита изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“, с която гостува регионален исторически музей – Варна.

Празникът ще завърши с тържествен митинг-заря, който ще започне в 21.00 часа на площад „Васил Левски“ в Карлово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама