Удължиха проучването на откритата Триумфална арка в Пловдив (ВИДЕО)

19:15, 20 юли 18 25 710 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През май тази година при изкопни работи в частен имот в центъра на Пловдив бяха открити добре запазени останки от Триумфална арка, предаде кореспондентът на БГНЕС от града на тепетата. Влиятелни световни медии отразиха събитието. Един месец археологическият екип - Елена Божинова и Камен Станев, установяваха и други интересни находки – добре запазена антична улица, надпис на древногръцки, възхваляващ император Диоклециан, керамика, архитектурни елементи. Тук откриха и човешки останки, свидетелства от времето на готското нашествие през 251 г. след Христа и вплетени в страшна история за тройно убийство.

Днес срокът на проучването на обекта бе удължен с още девет дни, като целта е да се доразкрие южният пилон на арката и да бъдат вдигнати падналите на древната улица архитектурни елементи, съобщи БГНЕС.

Голяма част от обекта се намира под тротоара на централния бул. "Цар Борис Трети Обединител", така че проучването продължава в рамките на разкрития и досега частен имот. Подобна арка, но не така добре запазена, има на Източната порта в Пловдив, само в града под тепетата са открити подобни съоръжения в цяла България. След финала на разкопките ще се прецени каква част да бъде показана. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама