Безплатни изследвания за хепатит В и С в град Смолян

10:30, 22 юли 18 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 23 юли (понеделник) на площад „Свобода” в Смолян, между 10,30 и 16,00 ч. ще се проведат безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C. 

Официалното откриване ще започне в 10:00 ч. с медиен брифинг с участието на д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисия по здравеопазването и народен представител от град Смолян, д-р Сийка Чернева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ-Смолян, представители на НСБХ „Хепасист” на Сдружение „ХепАктив”. За участие в откриването е поканен и г-н Николай Мелемов, кмет на Община Смолян, както и други представители на здравни институции и народни представители от региона.

Кампанията „Скъсай с хепатита!” цели да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение. Стартът й беше даден по време на регионалния форум на тема: „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения”, който се проведе на 28-29 юни в София.

Инициативата в град Смолян представлява първата от серия активности в различни градове на България за отбелязване на Световния ден за борба с хепатит С – 28 юли 2018 г.

Акцията, е част от кампанията „Скъсай с хепатита!” и се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама