Текстилно изложение се бори с кризата за работна ръка в бранша

20:00, 05 авг 18 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дефилета на авангардни модни колекции, създадени от ученици, са част от програмата на текстилното изложение „ТексТейлърЕкспо 2018“, което ще се проведе от 8 до 10 ноември в Международен панаир Пловдив.

Професионалните гимназии,  подготвящи специалисти за шивашката индустрия, ще се представят и със свои щандове. Това ще даде възможност за директни контакти между техните възпитаници и водещи фирми производители. Инициативата има за цел да предложи решения за  един от основните проблеми в бранша – недостига на работна ръка.
Дефицитът на кадри вече е критичен, смятат експерти. Заетите в шивашката индустрия са намалели с 6% само през миналата година, а за периода 2015-2017 г. отливът е близо 12%, сочат данни на  Националния статистически институт. Те показват, че негативната тенденция се усилва.

„Тя обаче не се дължи на намаляване на работните места. Напротив, работодателите  изпитват затруднение при наемането на нови служители. В нашата фабрика например заплащането на добрите ни работници е 800-900 лева, като за някои позиции надхвърля 1000, но трудно намираме хора“, обяснява Лъчезар Стоянов, директор на фирма, която ще участва в „ТексТейлърЕкспо“.

За да се популяризират сред младите хора някои от най-търсените професии на пазара на труда, специализираните гимназии ще бъдат презентирани с щандове, а също - и на модния подиум с  проекти на техни възпитаници.

Форумът ще събере компании от Балканския полуостров, работещи в текстилната, шивашката и кожарската индустрия, и ще възроди изложенията, посветени на трите бранша. „ТексТейлърЕкспо“ има амбицията да стане иновационен и производствен хъб за Балканите, като демонстрира технологии, техника, материали, консумативи и готови изделия.

В съпътстващата програма са включени модни ревюта, семинари за специалисти и конференция за проблемите на бранша. Ще има и търговска зона. Така международното изложение ще предложи интересни акценти за  производители, търговци и потребители.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама