Откриха фрагменти от най-главната антична улица в Пловдив

17:40, 13 авг 18 25 756 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фрагменти от най-главната антична улица на Филипопол откриха пловдивски археолози при проучвания на източната част от някогашния градски площад - агора. Край Одеона учените се натъкнаха и на големи останки от фасадата на сградата, в която е заседавал градският съвет по време на Римската империя.

Кардо максимус наричали най-главната си улица жителите на Филипопол през римско време. Археолозите вече са проучили около 10 метра от настилката на античния път. Останали изненадани, когато открили големи отломки от фасадата на Одеона - булевтерион или заседателната сграда.

''Това всъщност е била главната фасада на Одеона - булевтерион от където вероятно е имало 3-4 входа и тази фасада е била монументално оформена - най-вероятно с портик, защото открихме фрагменти от колони, капители и други ахритектурни елементи'', каза археологът Мая Мартинова-Кютова.

Сградата е била съхранена дълго време - чак до Средновековието, когато е била разрушена най-вероятно при земетресение. Край останките й археолозите откриха и ценен фрагмент от мраморна почетна статуя на виден гражданин на Филипопол.

''От текста, който е западен, разбираме, че на него му е дадено правото на проедрия - това е правото да стои на първия ред на театъра. Такова изключително право като знак на уважение, се дава само на заслужили филипополски граждани. В текста е запазено едно много рядко име Созипатър, което досега не сме срещали по епиграфските паметници в Пловдив'', добави Мартинова.

Проучването в източната част на Одеона бе направено, за да се осъществи връзката с намиращата се само на метри разстояние Голяма раннохристиянска епископска базилика. Тротоарът по улица „Гладстон" ще свързва двата археологически обекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама